Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal therapie vindt zijn oorsprong in de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte dr. Sutherland dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de core link. De core link bestaat uit de schedel (cranium), de ruggenwervelkolom, een beschermend vlies rond het ruggenmerg en het heiligbeen (sacrum). Hier vindt de naam van deze therapie dan ook zijn oorsprong. Sutherland ontdekte dat als er zeer lichte druk werd uitgeoefend op verschillende beenderen van de schedel, dit invloed had op het bekken en het heiligbeen en vice versa.

Circa 40 jaar later werd door een andere Amerikaanse arts tijdens een hersenoperatie ontdekt dat de hersenvliezen in een bepaald ritme bewegen, dit verschijnsel wordt later het “Cranio Sacrale ritme” genoemd. Deze arts, dr. Upledger, ontdekte verder dat door het uitoefenen van lichte druk het ritme van de vloeistof van de hersenvliezen gunstig beïnvloed kan worden. Door deze bevindingen werd de osteopathie uitgebreid met het “Cranio Sacrale systeem”, welke later is uitgegroeid tot een afzonderlijke therapievorm; Cranio Sacraal therapie.

Cranio Sacraal therapie is een prachtige ondersteuningsvorm die kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak van klachten, om deze vervolgens bij de oorsprong aan te pakken. In de Cranio Sacraal therapie gaan we er van uit dat het paard een totaliteit is van diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Pas als al deze lagen zowel op bewust als onbewust niveau verbonden worden, zal een paard in alle opzichten optimaal in zijn vel gaan zitten en van daaruit het maximale potentieel gaan bereiken. 

Het lichaam kan goed functioneren dankzij de elasticiteit van bindweefsel. Door fysieke of psychische problemen kan de elasticiteit van dit bindweefsel aangetast worden. Cranio Sacraal therapeuten gebruiken diverse manuele technieken (op het lichaam én op de schedel) om blokkades in het lichaam op te sporen en te bevrijden, waardoor het lichaam weer in balans komt en vloeiend kan bewegen. Somato Emotional Release (SER) is een onderdeel van de Cranio Sacraal therapie. Door de zachte aanraking kan opgebouwde spanning in het bindweefsel reageren en zoekt het de vrijheid van bewegen op. Zo ontstaat een soort beweging van het weefsel die heel lokaal kan zijn, maar ook het hele lijf in beweging mee kan nemen. In deze beweging, ook wel ‘unwinding’ genoemd, ontstaat contact met de oorspronkelijke 'pijnlijke herinnering' doordat het lijf zich weer ‘herinnert’ hoe het was (bijvoorbeeld een ongeluk met de trailer, hangen in het halster of een trap van een ander paard). Door de unwinding kunnen deze herinneringen weer boven komen en kan het lichaam de herinneringen een plek geven en de fysieke spanning die erbij hoort loslaten. Deze unwinding leidt tot vrijheid in het bindweefsel en daarmee ook in het gehele lichaam van het paard.

Het hersenvocht dat tussen de hersenen en het ruggenmerg vloeit wordt door middel van een eigen pompsysteem als een golfbeweging door het Cranio Sacrale systeem gestuwd en zorgt voor voeding en schoonmaak. Als het Cranio Sacrale systeem beweging verliest, stagneert ook de aan- en afvoer van hersenvloeistof naar het zenuwstelsel, met als gevolg dat het zenuwstelsel afvalstoffen niet meer goed kwijt kan. Hierdoor kunnen vervolgens klachten ontstaan zoals gedragsveranderingen, hormonale onbalans, een verzwakt immuunsysteem, spijsverteringsklachten enzovoorts. Door gebruik te maken van zachte technieken kan de Cranio Sacraal therapeut verstoringen in het systeem opsporen en verhelpen, hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd en gereactiveerd.