De behandeling

Voorafgaand aan de afspraak ontvang je een vragenlijst zodat er al zoveel mogelijk informatie over het paard kan worden verzameld. Eenmaal op locatie maken we eerst even rustig kennis met elkaar, waarna we beginnen met het "vooronderzoek". Hierbij kun je denken aan observatie in stand en beweging en het palperen van het paard. Aan de hand hiervan stel ik een behandelplan op zodat de behandeling zo optimaal mogelijk is voor het specifieke paard.

Paarden reageren op verschilende manieren tijdens een behandeling. Sommige paarden ontspannen direct en andere kunnen eerst wat spanning tonen. Door het behandelen van de plekken waar zich de meeste spanning bevindt (door blessures/restricties) kan een paard bijvoorbeeld gaan schudden met zijn hoofd wanneer er een blokkade loskomt. Daarna volgt meestal het loslaten in de vorm van gapen, kauwen, likken, op rust staan, ogen dicht laten zakken, plassen of mesten en vervolgens ook de ontspanning.

Hoeveel behandelingen nodig zijn hangt af van het paard en de hulpvraag. Na de eerste behandeling wordt een vervolgadvies met behandelplan opgesteld. In het algemeen zijn drie tot vijf behandelingen, waar twee tot drie weken tussen zit voldoende. Bij langdurige, chronische problematiek zullen meer behandelingen noodzakelijk zijn. Preventief kan een behandeling éénmaal per maand worden ingezet.


Foto's van het vooronderzoek (anamnese):


Let op!
Geadviseerd wordt om twee weken voor en na de behandeling niet te vaccineren en één week voor en na de behandeling niet te ontwormen. 


Do's & dont's voor en tijdens de behandeling

Het is belangrijk dat het paard droog is voor de behandeling. Omdat we een lange tijd 'stil' staan is het fijn als we ergens uit de regen/zon/wind kunnen staan. Bij voorkeur in de vertrouwde omgeving van het paard. Als het paard zich prettig voelt, zal het zich beter kunnen ontspannen en daardoor meer uit de behandeling kunnen halen. Let bij het maken van een afspraak graag op de voertijden van stal om onrust te voorkomen.

Do's & dont's na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om 15 minuten te stappen met het paard, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Ook is het belangrijk dat het paard na de behandeling de mogelijkheid heeft om goed te drinken. Geadviseerd wordt om drie dagen na de behandeling niet te rijden. Andere vormen van bewegingen zoals wandelen, werken aan de hand, grondwerk, longeren (zonder bijzet) enzovoorts zijn geen probleem. Er zijn uitzonderingen, deze bespreken we eventueel samen na de behandeling. Veel vrije beweging is de dagen na de behandeling extra belangrijk in verband met het afvoeren van de afvalstoffen.