De behandeling

Voorafgaand aan de afspraak ontvangt de eigenaar een vragenlijst zodat er al zoveel mogelijk informatie over het paard kan worden verzameld. Eenmaal op locatie maken we eerst even rustig kennis met elkaar (paard, eigenaar en ik) waarna we beginnen met het "vooronderzoek". Hierbij kun je denken aan observatie in stand en beweging en het palperen van het paard. Aan de hand hiervan stel ik een behandelplan op zodat de behandeling zo optimaal mogelijk is voor het specifieke paard.

Paarden reageren op verschilende manieren tijdens een behandeling. Sommige paarden ontspannen direct en andere kunnen eerst wat spanning tonen. Door het behandelen van de plekken waar zich de meeste spanning bevindt (door blessures/restricties) kan een paard bijvoorbeeld gaan schudden met zijn hoofd wanneer er een blokkade loskomt. Daarna volgt meestal het loslaten in de vorm van gapen, kauwen, likken, op rust staan, ogen dicht laten zakken, plassen of mesten en vervolgens ook de ontspanning.


Foto's van het vooronderzoek (anamnese):


Let op!
Geadviseerd wordt om twee weken voor en na de behandeling niet te vaccineren en één week voor en na de behandeling niet te ontwormen. 


Do's & dont's voor en tijdens de behandeling

Het is fijn als het paard droog is voor de behandeling. Omdat we een lange tijd 'stil' staan is het fijn als we ergens uit de regen/zon/wind kunnen staan. Bij voorkeur in de vertrouwde omgeving van het paard. Als het paard zich prettig voelt, zal het zich beter kunnen ontspannen en daardoor meer uit de behandeling kunnen halen. Mochten er tijdens de behandeling vragen opborrelen is het prettig als deze tot het einde worden bewaard, zodat ik tijdens de behandeling alle aandacht op het paard kan richten.

Do's & dont's na de behandeling
Na de behandeling is het fijn als het paard lekker kan bewegen. Bij voorkeur vrije beweging, maar stappen aan de hand is een goed alternatief. De behandeling heeft het meeste effect als het paard de eerste 4 dagen niet wordt gereden of (met bijzet) wordt gelongeerd. Er zijn uitzonderingen, deze bespreken we eventueel samen na de behandeling. Wel is het belangrijk dat het paard de dagen na de behandeling voldoende kan bewegen (op het land/in de paddock/een flinke wandeling).

Disclaimer: Cranio Sacraal therapie vervangt op geen enkele manier het advies van een dierenarts.