Waarom Holistische Therapie?

Volgens het woordenboek betekent het woord holistisch 'alomvattend'. Met het behandelen van paarden op een holistische manier behandelen bedoelen we dan ook dat het paard wordt bekeken als een totaliteit van diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Dit betekent dus dat er met een brede blik wordt gekeken naar eventuele problemen, om deze vervolgens bij de oorsprong aan pakken en niet alleen de symptomen (tijdelijk) op te lossen. Om deze reden combineert de Paardentherapeut verschillende soorten therapieën en wordt daarnaast ook het management, voeding, training, harnachement, gebit en de hoeven bekeken en indien nodig doorverwezen naar andere specialisten. 

De therapieën die toegepast kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
- Cranio Sacraal therapie
- Guasha therapie
- Aromatherapie
- Myofasciale release en soft tissue technieken
- Musculoskeletal unwinding
- Bach Bloesem therapie
- Werken met de balanskussens

Meer inhoudelijk informatie over de verschillende soorten therapieën zijn te lezen in blog posts onder het kopje 'blog'. 

Na anamnese wordt een behandelplan opgesteld en bekeken welke (combi van) therapieën het meest effectief zullen zijn voor het specifieke paard. Na één behandeling zal het paard al veel verschil merken, maar in het algemeen zijn drie tot vijf behandelingen (waar twee tot drie weken tussen zit) het meest effectief. Bij langdurige, chronische problematiek zullen meer behandelingen noodzakelijk zijn. Preventief kan een behandeling éénmaal per maand worden ingezet.

Na de behandeling krijgt het paard zo nodig voedingsadvies en ondersteuning in de vorm van kruiden of een samengesteld middel (denk hierbij aan essentiële oliën, detox, immuunboosters, bach bloesems enz). Daarnaast wordt de eigenaar veelal geadviseerd om tussen de behandelingen in zelf aan de slag te gaan met het paard in de vorm van (stretch)oefeningen en/of het toepassen van ondersteunende natuurlijke middelen.