Waarom Holistische Therapie?

Holistisch stamt af van het Griekse ‘Holos’, wat staat voor ‘geheel’

Paarden op een 'holistische' manier van hun klachten af helpen. Dat klinkt voor sommigen misschien een beetje gek of zweverig, maar is ontzettend logisch aangezien het gehele lichaam met elkaar verbonden is. Dit betekent dus dat er met een brede blik wordt gekeken naar eventuele problemen, om deze vervolgens bij de oorsprong aan pakken en niet alleen de symptomen (tijdelijk) op te lossen. 

We gaan kijken naar de het huidige voerbeleid, de gezondheid van de darmen, lever en nieren, het gehele (stress)management rondom het paard en uiteraard de huid(problematiek).

Bij deze holistische aanpak worden verschillende therapieën gecombineerd. Hoofdzakelijk Cranio Sacraal therapie en Guasha therapie, waarover je onder het kopje blogs meer kunt lezen. Het kritisch bekijken van voeding en management is verder een belangrijk onderdeel van de behandelingen.

Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig?

Bij een nieuw paard met klachten beginnen we met drie behandelingen binnen 12 weken zodat we de diepte in kunnen gaan en het probleem bij de kern aan kunnen pakken. Hoeveel behandelingen er precies nodig zijn hangt af van de aard en de duur van de klachten. Na de intake wordt een behandelplan opgesteld om hier meer inzicht in te kunnen geven.

Na één behandeling zal het paard al veel verschil merken, maar in het algemeen zijn drie tot vijf behandelingen (waar twee tot drie weken tussen zit) het meest effectief. Bij langdurige, chronische problematiek zullen meer behandelingen noodzakelijk zijn. Preventief kan een behandeling éénmaal per maand worden ingezet.

Na de behandeling krijgt het paard zo nodig voedingsadvies en ondersteuning in de vorm van kruiden of een samengesteld middel (denk hierbij aan essentiële oliën, detox, immuunboosters, bach bloesems enz). Daarnaast wordt de eigenaar veelal geadviseerd om tussen de behandelingen in zelf aan de slag te gaan met het paard in de vorm van (stretch)oefeningen en/of het toepassen van ondersteunende natuurlijke middelen.