top of page

Acerca de

IMG_8230.JPG

"Tijdens mijn eerste studentengala, inclusief  date én mooie jurk kreeg ik een smsje van mijn verzorgster. "Bliksem voelt zich niet lekker", zei ze. Meer had ik niet nodig om het gala te verlaten en op de fiets in galajurk naar mijn kleine beste vriend te racen." 

Het verhaal achter de Paardentherapeut

Mijn naam is Shelley Meeuwsen, geboren en getogen in Delft en momenteel woonachtig in Rotterdam met mijn vriend en onze hond Joppe.

 

Ik ben opgeleid tot gedragswetenschapper aan de Universiteit in Leiden. Ik koos als middelbare scholier voor de opleiding Criminologie omdat het zo divers was en omdat er allerlei vakgebieden langs zouden komen tijdens deze opleiding (naast criminologie ook rechten, psychologie, sociologie, filosofie enz.). Omdat ik nog niet precíes wist "wat ik wilde worden wanneer ik later groot was" leek dat een goede oplossing.

In deze periode genoot ik heel erg van mijn studentenleven (en ontmoette ik de liefde van mijn leven aan de bar in de sociëteit) én behaalde ik na 5 jaar mijn masterdiploma. Nu kon het echte leven als Master of Science beginnen (dacht ik). Als vers afgestudeerde belandde ik in een crisis in de banenmarkt en waren de enige vacatures waarvoor ik in aanmerking kwam saaie kantoorbanen, terwijl ik wilde werken in het veld; met TBS'ers, probleemjongeren, verslaafden of iets anders dynamisch en uitdagends.

Principieel als ik ben, reageerde ik alleen op vacatures waar mijn hart sneller van ging kloppen.

Zo belandde ik op een gegeven moment in Amsterdam West voor een sollicitatiegesprek bij een bedrijf in de duurzaamheidssector. Best een beetje technisch (wat ik éigenlijk totaal niet ben), maar ik hou van een uitdaging en zij zagen het met mij ook zitten. Zo ontwikkelde ik mij in de vijf jaren die daarop volgden tot expert in verduurzaming voor particulieren. Elke week bezocht ik zo'n vijftien woningen voor een op maat gemaakt advies over isolatie, LED-verlichting, zonnepanelen, warmtepompen enzovoorts. Hoewel ik het contact en de begeleiding van mijn klanten echt super leuk vond, miste ik op een gegeven moment wel wat intellectuele uitdaging.

Zo besloot ik in 2017 om 'voor de leuk' een opleiding te gaan volgen. Omdat het goed voelde werd dat de opleiding tot Cranio Sacraal therapeut voor paarden. Het doel was zelfontwikkeling en vaardigheden ontwikkelen om mijn eigen paarden te kunnen helpen. In de eerste studieblokken over het opzetten van een eigen bedrijf zei ik dan ook steevast "dat ik dat echt niet ging doen".

Maar hoe meer casuspaarden ik behandelde voor de opleiding, hoe meer ik tot de ontdekking kwam hoe ontzettend bijzonder deze therapievorm is én dat ik een talent heb voor dit vak.

Het gevoel dat ik hier 'meer' mee moest doen werd steeds sterker toen het aantal paarden waarvoor ik écht een verschil maakte bleef groeien. Zo heb ik in het begin, naast mijn 40-urige werkweek, wat paarden tegen een onkostenvergoeding behandeld en dat breidde zich steeds verder uit tot het punt dat ik aangaf bij mijn werkgever dat ik een dag minder wilde gaan werken. Na een jaar werd dat nóg een dag minder en in juli 2021 nam ik de sprong in het diepe en heb ik ontslag genomen, zodat ik vol voor mijn passie kon gaan. 

In de tussentijd volgden nog vele cursussen, maar met name de opleiding tot Veterinair Natuurgeneeskundige én mijn verdieping in paardenvoeding hebben mijn toolbox om paarden te kunnen helpen ontzettend mooi aangevuld.

IMG_5410.JPG
IMG_5808.JPG

"You don't become what you want,
You become what you believe"

-Oprah Winfrey

Mijn leven met paarden

Mijn moeder wilde als jong meisje altijd al graag paardrijden, maar dat was een privilège die mijn oma zich destijds niet kon veroorloven. Zodoende ontstond de afspraak met 4-jarige Shelley dat ze op paardrijden mocht zodra haar A- en B- zwemdiploma's binnen waren. Volgens mijn ouders hebben ze nog nooit een kind zo hard zien zwemmen ;)

Als 5-jarige begon ik dus met paardrijlessen en ik gok dat ik tot een jaar of 15 op dezelfde manege heb rondgelopen. Altijd mezelf al een outsider voelende, omdat ik de paarden níet aan de teugel wilde zagen.

Inmiddels had ik toen ook al mijn eerste eigen pony. Hij was 5 en ik was 8 toen we in elkaars leven kwamen.

Hij als 'onhandelbare hengst' en ik als op en top pennymeisje. Hij werd van mij en ik werd van hem.

Wat een mooi leven hebben we samen gehad en wat hielden we van elkaar. De locatie van mijn universiteit werd bepaald door mijn pony, zodat ik niet hoefde te verhuizen en hem elke dag kon blijven zien.

 

Mijn hartenpaard

Tijdens mijn eerste studentengala, inclusief date én mooie jurk kreeg ik een smsje van mijn verzorgster. "Bliksem voelt zich niet lekker". Meer had ik niet nodig om het gala te verlaten en op de fiets in galajurk naar mijn kleine beste vriend te racen. Gelukkig heeft hij dat overleefd en zijn we nog héél veel mooie jaren samen geweest. Deze pony heeft mij met vallen en opstaan ontzettend veel geleerd over het houden, managen en trainen van paarden. Helaas heb ik in september 2021, na 23 jaar samen, afscheid van mijn hartenpaard moeten nemen.

Ik ben nu nog dolgelukkig samen met mijn Amerikaanse Appaloosa ruin, die sinds augustus 2014 bij onze kudde is gekomen. Ik ben zó dankbaar dat kleine pony Bliksem hem samen met mij wereldwijs heeft kunnen maken. Mijn appaloosa heet Rolo en ook hij heeft zo'n speciaal deel van mijn hart. Wij zijn klasse 2 stargerechtigd in de endurance, maar modderen op dagelijkse basis vooral een beetje aan met clickertraining, wandelen, fietsen, buitenrijden en werken/rechtrichten aan de hand.

Natuurlijke behoeftes

Als paardeneigenaar heb ik er zelf altijd voor geprobeerd te zorgen dat mijn paarden op alle vlakken van hun gedomesticeerde leven zo goed mogelijk werden (en worden) voorzien en ondersteund in hun natuurlijke behoeftes. Uren- en dagenlang ben ik op mijn fietsje stad en dorp afgefietst om een plekje voor hem te vinden waar hij niet op stal hoefde te staan toen hij weg moest van de plek waar hij bijna zijn hele leven had gewoond. Toen ik ongeveer 16 jaar jong was had ik mijn eerste plek in eigen beheer. Hier leerde ik wat het was om zelf het weidebeheer te regelen, hooileveranciers te zoeken, in de winter 3x per dag met een hakbijl de bevoren sloot open te bikken en nog een heleboel meer.

 

Ik kwam op een jonge leeftijd al tot de realisatie dat je als consument snel wordt verleid door goede marketingteksten op allerlei middeltjes en producten én door aanbieders van diensten (waaronder soms ook dierenartsen), die eigenlijk enkel korte termijn oplossingen bieden.

 

Daarom heb ik, nu ik zelf professioneel werkzaam ben 'in de paarden', besloten om de verandering te worden die ik graag zou willen zien, die sparringpartner waar je behoefte aan hebt als het even niet lekker gaat met je paard, ten behoeve van de gezondheid en het geluk van onze paarden.​ Inmiddels heb ik ruim 100 paarden 'onder mijn handen gehad' en kunnen helpen bij allerhande klachten, waardoor ze nu veel beter in hun vel zitten.

IMG_4211_edited.jpg

Wat je nog meer zou weten als je me goed kent:

  • Ik heb na mijn afstuderen nog een jaar lang mijn 'studentenbaantjes' aangehouden; horeca, oppassen en iets wat tegenwoordig VA (virtual assistent) werkzaamheden genoemd worden.
     

  • Ik ben heel erg bezig met het voortbestaan van de natuur, dieren en het milieu. Zo koop ik mijn kleding heel bewust niet bij fast fashion ketens, maar vintage, tweedehands of bij duurzame kleding/schoenmerken.
     

  • Ik vind plastic boterhamzakjes en drinkflesjes VRESELIJK. Alles in mijn leven moet zoveel mogelijk Low waste zijn en ik kan het mezelf daardoor soms best moeilijk maken.
     

  • Doormiddel van de vegan challenge ben ik in 2014 cold turkey overgestapt van 'alleseter' naar 'veganist.'
     

  • Ik ben echt een avondmens en ik vind vroeg opstaan vreselijk!

Curriculum Vitae

In opleiding



Curriculum Vitae
Kruidengeneeskunde voor dieren -
Silverlinde (2022 & 2023)

Masterclass (pseudo) PPID - Dr. Christina Fritz (2022)

Masterclass luchtwegklachten - Dr. Christina Fritz (2022)

Masterclass (pseudo) EMS - Dr. Christina Fritz (2022)

3 daagse dissectie van het hele paard - Equine studies (2022)

Veterinaire Natuurgeneeskunde - Silverlinde (2019 - 2022)

Masterclass hoefbevangenheid - Dr. Christina Fritz (2022)

Verdiepingscursus: Paarden fit voeren deel 2 - Dr. Christina Fritz (2022)

Cursussen fytotherapie voor dieren - Silverlinde (2020 & 2021)

Verdiepingscursus: Paarden fit voeren - Dr. Christina Fritz (2020)

Docent assistent PPN Paardenopleidingen (2019)

Stage TCM Equine Acupoint Therapy - Paard in Balans (2019)
Myofascial Chains, Release and Soft Tissue Techniques for Professionals - Gillian Higgins (2019)
Cranio Sacraal therapie level 2 (guasha therapie, verdieping en voeding) - Praktijk Natuurlijk (2018 & 2019)
Clinic hoeftrimmen - David Landreville (2019)
Cursus Bach Bloesem therapie - Silverlinde (2019)
Bijscholing TCM voor Cranio Sacraal therapeuten - Praktijk Natuurlijk + Paard weer in Balans (2019)
Snijzaaldag - Factulteit Diergeneeskunde (2019)
Lezing Insuline Resistentie bij paarden - Eric Laarakker (2019)
Lezing iriscopie - Annette Timmermans (2019)
Workshop guasha therapie (2018)
Musculoskeletal Unwinding level 1 - Holistic Horseworks (2018)
Cranio Sacraal therapie level 1 - Praktijk Natuurlijk (2017 & 2018)
Inzicht in hoeven +
Onderhoudstrimmen - Heleen Davies (2016, 2018 & 2019)
Natuurlijk bekappen - Hoefnatuurlijk (2015)
Master of Science - Universiteit Leiden (2009 - 
2014)

bottom of page