top of page
Foto van schrijverShelley Meeuwsen | De Paardentherapeut

De 7 oorzaken van luchtwegklachten bij paarden

Bijgewerkt op: 31 okt. 2023



Weet jij wat ten grondslag ligt aan het HOESTSYMPTOOM van jouw paard?

Want als jij zegt "mijn paard hoest" kan er sprake zijn van 7 verschillende onderliggende oorzaken OF een combinatie daarvan...


In deze blog bespreken we de 7 meest voorkomende onderliggende oorzaken:


1. Droge slijmvliezen

"Droge hoest" wordt ten onrechte vaak als stofallergie aangeduid. De luchtwegen zijn beschermd door mucosa, waarvan de bouwsteen cysteïne (een zwavelhoudend aminozuur) essentieel is.


Bij leverproblemen kan zwavel worden gebruikt om toxines te binden, waardoor het wordt afgeleid van zijn rol in mucosavorming. Dit kan leiden tot drogere en gevoeligere luchtwegen, waarbij hooistof slechts een prikkelende factor is, geen OORZAAK. Dit kunnen dus paarden zijn die hoesten zonder slijm.


2. Allergische reactie

Weinig paarden zijn écht allergisch voor hooistof; hooistof is vaak slechts de trigger voor symptomen. Echte luchtwegallergieën (hoewel zeldzaam) worden meestal veroorzaakt door schimmelsporen of pollen, niet door hooistof.


Helpt het weken van hooi niet? Dan is er waarschijnlijk sprake van een schimmelallergie. Helpt het weken van hooi wel? Dan is er waarschijnlijk sprake van droge slijmvliezen.


3. Mentale stress

Als paarden stress ervaren, of te maken krijgen met mentale onrust, is één van de eerste fysiologische reacties het veranderen van hun ademhalingspatroon. In plaats van diepe, rustige ademhalingen die zorgen voor een optimale zuurstofopname, schakelen ze over op een oppervlakkige, snellere ademhaling en beperkte ribbeweging.


Beperkte ribbeweging beïnvloedt de fascia, wat pijn en bewegingsbeperking kan veroorzaken. Zo belanden deze paarden in een vicieuze cirkel:


4. Fysieke bewegingsbeperking

Een veelgehoorde vraag: "Waarom hoest mijn paard tijdens het rijden?"


Mentale stress leidt tot oppervlakkige ademhaling, wat resulteert in verminderde ribbeweging en fasciale stijfheid, die op hun beurt weer bijdragen aan fysiek ongemak en verdere mentale onrust.


Dit heeft ook biomechanische gevolgen. De ribben van het paard bewegen minder tijdens oppervlakkige ademhalingen. Omdat de ribben direct verbonden zijn met de fascia - het bindweefsel dat spieren, organen en andere structuren in het lichaam omvat - beïnvloedt beperkte ribbeweging ook de flexibiliteit en elasticiteit van deze fascia.


5. Vernauwd luchtwegkanaal

Van buitenaf is dit bijna altijd waar te nemen door een buikademhaling. Bij gezonde paarden gebeurt de uitademing vloeiend en natuurlijk, maar bij een astmapatiënt zie je een opvallende dubbelslag in de buikspieren tijdens de uitademing.


Na verloop van tijd wordt de spierlijn van de buik, als gevolg van deze constante inspanning, duidelijker zichtbaar. Equine Astma is meestal het eindresultaat van het chronisch hoestende paard, zeker na een verkeerde behandeling.


6. Hartprobleem

Het cardiovasculaire systeem transporteert bloed efficiënt door het hele paardenlichaam, met de linker ventrikel als primaire pomp. Als de mitralisklep niet goed sluit, stroomt er bloed terug naar dit deel van het hart. Dit kan zorgen voor extra druk in de longen, wat leidt tot 'waterlongen'.


Paarden met 'waterlongen' hebben een diepe hoest die anders klinkt dan een normale hoest.


7. Acute infectie

Bij een acute infectie / verkoudje is er meestal eerst sprake van een virale infectie van de luchtwegen, die meestal samengaat met een loopneus. Een secundaire bacteriële infectie nestelt zich daarna vaak op het aangetaste slijmvlies van de luchtwegen, wat leidt tot hoesten.


De hoest is in DIT GEVAL een belangrijk symptoom, omdat het slijm dat in de luchtwegen vastzit, moet worden opgehoest.


Wat moet je doen als je paard hoest?

De ene aanpak bij de andere veroorzaker kan totaal zinloos zijn of zelfs AVERECHTS werken.


En meine liebe, wat hoor ik de laatste tijd weer mindblowing verhalen van paardeneigenaren die -naar eigen weten- alles doen om hun paard te helpen, maar in werkelijkheid helemaal niet bezig zijn met het aanpakken van de oorzaak.


Misschien merk je het al, ik kan daar echt een beetje boos om worden. Onze paarden zijn hier namelijk de dupe van.


Het goede nieuws: er ligt zoveel kennis voor het oprapen!

Het is tijd om meer op jezelf en je eigen kennis te gaan vertrouwen.


Want je hebt ondertussen al zoveel gelezen op internet en social media, zoveel advies gekregen, maar wat is nou de waarheid?"

Je herkent het waarschijnlijk wel dat je kan verdwalen in het rondscrollen op je telefoon op verschillende websites. Je denkt aan de tientallen keren dat je dit al eerder hebt gedaan, je afvragend of je wel het juiste doet voor je paarden...

Je hebt zoveel gelezen op internet en social media, zoveel advies gekregen, maar wat is nou de waarheid?

Hoeveel geld heb je al verspild aan verkeerde keuzes? En worden je paarden nou gezonder of óngezonder van hetgeen wat je nu doet?

De paardenwereld kan aanvoelen als een doolhof en je bent moe van het nemen van de verkeerde afslagen.

Het is tijd om zekerheid te gaan vinden.

Het is tijd om op jezelf en je eigen kennis te gaan vertrouwen.

Het is tijd voor het GEZOND PAARD PROGRAMMA van De Paardentherapeut!


Na dit programma ben jij in staat om voor jouw paard en per situatie (want nu zijn het luchtwegklachten, maar wie weet wat de toekomst brengt) een plan van aanpak te maken vanuit een natuurgeneeskundige visie, zodat je weet wat er nodig is om een paard de rest van z'n leven zo gezond mogelijk te houden.


Want zeg nou zelf. Als je zou moeten kiezen uit:


30 privélessen

Of 25 baselayers

Of 6 winterdekens

Of 17 zadeldekjes

Of 6 maanden lang je kennis naar een hoger niveau tillen, zodat je voortaan ZELF je paarden kan ondersteunen bij veelvoorkomende gezondheidsklachten....


Dan is die keuze snel gemaakt toch?😆


Kom ook bij het Gezond Paard Programma en help je eigen paard!


237 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page